Privacy Notice
Privacy Notice (For Customers)



At The Bank of Nova Scotia Berhad (“Scotiabank”), we value your privacy and strive to protect your personal information in compliance with the laws of Malaysia.

Scotiabank will only collect and use your personal information in accordance with such laws (including the Personal Data Protection Act 2010), this Privacy Notice and the privacy terms in your agreement(s) with Scotiabank (if any)..

This Privacy Notice explains:

  • The type of personal information we collect and how we collect it
  • How we use your personal information
  • The parties that we disclose the personal information to
  • The choices we offer, including how to access and update your personal information

Your privacy matters to us, so please take the time to get to know our practices and if you need further information, please contact our customer service department in your respective branches. For the purposes of this Privacy Notice, please note that:

  • “Personal information” refers to any information which relates directly or indirectly to you and/or your transactions with us. This information includes your name, address, occupation, contact details, the details of your account(s), the type of products and/or services subscribed to and such other necessary information regarding yourself and your transaction(s) with us, and includes Sensitive personal information.
  • “Sensitive personal information”, refers to information relating to your health, religious beliefs, etc…

For the avoidance of doubt, please note that this Privacy Notice is applicable only if you are an individual.

What Kind Of Personal Information We Collect And How We Collect It


In order to enable us to deal with your inquiries, open and operate an account/facility for you and/or to generally provide you with our products and services, we may need to and/or may be required to collect, record, hold, use, disclose and store (i.e. “process”) personal information and financial information about you, including but not limited to:

a. personal information to establish your identity and background;

b. personal information to establish your financial standing, creditworthiness and/or suitability for any of our products/services applied for (if required); and/or

c. personal information that you provide when you apply for any of our products and services.

We may obtain this information from yourself and from a variety of sources, including but not limited to:

a. through your relationship with us, for example information provided by you in application forms, when using our products or services, when taking part in customer surveys, competitions and promotions, and during financial reviews;

b. through your verbal and written communications with us and/or our authorised agents;

c. from an analysis of the way you use and manage your account(s)/facility(ies) with us, from the transactions you make and from the payments which are made to/from your account(s)/facility(ies);

d. from third parties connected with you, such as employers, joint account holders, security providers, guarantors and indemnitors, subject to your prior consent; and/or

e. from such other sources in respect of which you have given your consent to disclose information relating to you and/or where not otherwise restricted.

In instances where you provide us with personal information relating to third parties, you confirm that you have obtained their prior consent to provide us with their personal information in accordance with this Privacy Notice or are otherwise entitled to provide this information to us and for us to use it accordingly.

How We Use Your Personal Information

Other than as stated above, we may use your personal information for one or more of the following purposes:

a. to confirm your identity;

b. to assess your application(s) /request(s) for our products and services;

c. to verify your financial standing through credit reference/reporting checks;

d. to manage and maintain your account(s) and facility(ies) with us;

e. to better manage our business and your relationship with us;

f. to better understand your current and future investment needs and your financial situation;

g. to provide you with information on our and third party products, services and offers which may be of interest to you;

h. to improve our products and services and to develop new products and services;

i. to notify you about benefits and changes to the features of products and services;

j. to administer offers, competitions and promotions;

k. to respond to your enquiries and complaints and to generally resolve disputes;

l. to update, consolidate and improve the accuracy of our records;

m. to produce data, reports and statistics which have been anonymised or aggregated in a manner that does not identify you as an individual;

n. to conduct research for analytical purposes including but not limited to data mining and analysis of your transactions with us

o. to meet the disclosure requirements of any law binding on Scotiabank;

p. for audit, compliance and risk management purposes;

q. to assess financial and insurance risks;

r. to transfer or assign our rights, interests and obligations under any of your agreements with us;

s. to protect or enforce our rights to recover any debt owing to us;

t. to investigate and adjudicate insurance claims;

u. to conduct anti-money laundering checks; for crime detection, prevention and prosecution; to comply with any sanction requirements; and/or

v. for any other purpose that is required or permitted by any law, regulations, guidelines and/or relevant regulatory authorities.

Please be assured that we will ask for your consent before using your personal information for a purpose other than those that are set out in this Privacy Notice and in the privacy terms in your agreement(s) with Scotiabank (if any).

Disclosure Of Your Personal Information

As a part of providing you with our products and services and the management and/or operation of the same, we may be required or need to disclose information about you and/or your accounts and/or facilities with us to the following third parties:

a. companies and/or organisations that act as our agents, affiliates and/or professional advisers;

b. companies and/or organisations that assist us in processing and/or otherwise fulfilling transactions that you have requested;

c. companies and/or organisations that assist us in providing value added services that you have requested;

d. your advisers (including but not limited to accountants, auditors, lawyers, financial advisers or other professional advisers) where authorised by you;

e. any other person notified by you as authorised to give instructions or to use the account(s)/facility(ies) or products or services on your behalf;

f. any third party as a result of any restructuring of facilities granted to you or the sale of debts, or the acquisition or sale of any company by Scotiabank, provided that any recipient uses your information for the same purposes as it was originally supplied to us and/or used by us;

g. any guarantors or security providers for the facility(ies) granted by us to you;

h. any person intending to settle any moneys outstanding under the facility(ies) granted by us to you;

i. any rating agency, insurer or insurance broker or direct or indirect provider of credit protection;

j. any financial institutions, merchants, VISA International Services Association, MasterCard International Incorporated and other card associations in relation to any credit card and/or debit card issued to you by us; and/or

k. any person connected to the enforcement or preservation of any of our rights under your agreement(s) with us,

subject at all times to any laws (including regulations, guidelines and/or obligations) applicable to Scotiabank (whether in or outside Malaysia). The afore-mentioned third parties may in some instances be located outside of Malaysia.

Additionally, our merchants and strategic partners may contact you about products, services and offers, which we believe may be of interest to you or benefit you financially. However, please note that we will only disclose your personal information (which will not include information relating to your affairs or accounts) to our merchants and
strategic partners where your express prior consent has been obtained and subject at all times to any laws (including regulations, guidelines and/or obligations) applicable to Scotiabank (whether in or outside Malaysia).

You may tell us at any time if you do not wish to receive marketing communications from us and/or from our merchants and strategic partners by notifying us at the address/telephone number/e-mail address given at the end of this Privacy Notice. Your latest written instructions to us will prevail. Please take note that certain
communications such as statements of account and our websites contain standard information regarding our other products and services that cannot be removed without affecting the delivery/provision of our services and/or products, the operation of your account(s) and/or facility(ies) with us, and/or additional costs to you.

We will otherwise treat your personal information as private and confidential and will not disclose your information to anyone outside Scotiabank except:

a. where you have given permission;

b. where we are required or permitted to do so by law;

c. where required or authorised by any order of court, tribunal or authority, whether governmental or quasigovernmental with jurisdiction over Scotiabank;

d. where we may transfer rights and obligations pursuant to our agreement(s) with you; and/or

e. where we are required to meet our obligations to any relevant regulatory authority (whether in or outside Malaysia).

Security Of Your Personal Information


Information is our asset and therefore Scotiabank places great importance on ensuring the security of your personal information. We regularly review and implement up-to-date technical and organisational security measures when processing your personal information.

Employees of Scotiabank are trained to handle the personal information securely and with utmost respect, failing which they may be subject to disciplinary action.

Retention Of Your Personal Information


Scotiabank will retain your personal information in compliance with this Privacy Notice and/or the terms and conditions of your agreement(s) with Scotiabank for the duration of your relationship with us, for such period as may be necessary to protect the interests of Scotiabank and/or its customers as may be deemed necessary, where otherwise required by the law and/or where required by Scotiabank’s relevant policies.

What If Personal Information Provided By You Is Incomplete?

Where indicated (for example in application forms or account opening forms), it is obligatory to provide your personal information to us to enable us to process your application for our products or services. Should you decline to provide such obligatory personal information, we may not be able to process your application/request
or provide you with our products or services.

Your Rights To Access And Correct Your Personal Information

We can assist you to access and correct your personal information held by us.

Where you wish to have access to your personal information in our possession, or where you are of the opinion that such personal information held by us is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date, you may make a request to us via our Data Access Request Form or Data Correction Request Form respectively. These forms are available at our branches as well as in our local website @ www.scotiabank.com.my.

We will use reasonable efforts to comply with your request to access or correct your personal information within 21 days of receiving your duly completed Data Access Request Form/Data Correction Request Form and therelevant processing fee (if any).

Please note that we may have to withhold access to your personal information in certain situations, for example when we are unable to confirm your identity or where information requested for is of a confidential commercial nature or in the event we receive repeated requests for the same information. Nevertheless, we will notify you of the reasons for not being able to accede to your request.

Please also note that we may use our discretion in allowing the corrections requested and/or may require further documentary evidence of the new information to avoid fraud and inaccuracy.

You can also assist us to keep your personal information (such as your current mailing address) up to date, as it will enable us to serve you better. Exercising Choices Over The Disclosure, Retention And Use Of Your Personal Information

Subject always to our contractual rights and obligations under relevant laws and regulations, you may exercise your choice in respect of the disclosure, retention and use of your personal information. Should you wish to do so, kindly contact us at the address/telephone number/e-mail address given at the end of this Privacy Notice.

Revisions To Privacy Notice

This Privacy Notice may be revised from time to time. Notice of any such revision will be given on our website and/or by such other means of communication deemed suitable by us.

Contacting Scotiabank About Your Privacy And How We Handle Your Personal Information

Should you have any queries, concerns or complaints in relation to this Privacy Notice, kindly contact us during office hours (between [9.30 a.m. to 4.00 p.m.] – Monday to Friday) at your respective branches or send them via email or mail to the following contact points:

Designation: Head of Operations

Telephone: 603-20523600
Fax No: 603-20523700
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Address: Level 10, Menara Hap Seng 2, Plaza Hap Seng, No. 1, Jalan P. Ramlee, 50250 Kuala Lumpur
A current version of this Privacy Notice is available on our website at: www.scotiabank.com.my

NOTIS PRIVASI (Untuk Pelanggan)


Di The Bank of Nova Scotia Berhad ("Scotiabank"), kami menghargai privasi anda dan berusaha untuk melindungi maklumat peribadi anda selaras dengan undang-undang Malaysia.

Scotiabank hanya akan mengumpul dan menggunakan maklumat peribadi anda mengikut undang-undang berkenaan (termasuk Akta Perlindungan Data Peribadi 2010), Notis Privasi ini dan terma privasi dalam mana-mana perjanjian yang anda mungkin telah memasuki dengan mana-mana entiti Scotiabank (jika ada).

Notis Privasi ini menerangkan:

  • Jenis maklumat peribadi yang kami kumpulkan serta cara kami mengumpul maklumat peribadi tersebut
  • Bagaimana kami menggunakan maklumat peribadi anda
  • Pihak-pihak yang kami mendedahkan maklumat peribadi anda
  • Pilihan yang kami tawarkan, termasuk cara untuk mengakses dan mengemaskinikan maklumat peribadi anda

Privasi anda penting kepada kami, jadi sila luangkan masa untuk mengetahui amalan kami dan jika anda memerlukan maklumat lanjut, sila hubungi pembantu perkhidmatan pelanggan kami di cawangan anda masing-masing.

Untuk tujuan Notis Privasi ini, sila ambil perhatian bahawa:

  • "Maklumat Peribadi" merujuk kepada apa-apa maklumat yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung dengan anda dan/atau transaksi anda dengan kami. Maklumat ini merangkumi nama anda, alamat, pekerjaan, maklumat untuk menghubungi anda, butiran akaun anda, jenis produk dan/atau perkhidmatan yang dilanggan dan apa-apa maklumat lain yang perlu mengenai diri anda dan transaksi anda dengan kami, dan termasuk maklumat peribadi sensitif.
  • Maklumat peribadi sensitif¡±, merujuk kepada apa-apa maklumat yang berkaitan dengan kesihatan anda, kepercayaan agama dan lain-lain.

Untuk mengelakkan keraguan, sila ambil perhatian bahawa Notis Privasi ini hanya terpakai
sekiranya anda seorang individu.

Jenis Maklumat Peribadi Yang Kami Kumpulkan Serta Cara Kami Mengumpul Maklumat Peribadi Tersebut

Untuk membolehkan kami mengendali pertanyaan anda, membuka dan mengoperasi akaun/fasiliti untuk anda dan/atau untuk secara amnya menyediakan untuk anda produk dan perkhidmatan kami, kami mungkin perlu dan/atau mungkin diperlukan untuk mengumpul, merekod, memegang, menggunakan, mendedahkan dan menyimpan (iaitu "memproses") maklumat peribadi dan maklumat kewangan anda, termasuk tetapi tidak terhad kepada:

a. maklumat peribadi untuk mengesahkan identiti dan latar belakang anda;

b. maklumat peribadi untuk mengesahkan kedudukan kewangan, kepercayaan kredit anda dan/atau kesesuaian untuk mana-mana produk/perkhidmatan yang dipohon (jika perlu); dan/atau

c. maklumat peribadi yang anda berikan apabila anda memohon mana-mana produk dan
perkhidmatan kami.

Kami mungkin mendapatkan maklumat ini daripada anda dan daripada pelbagai sumber, termasuk tetapi tidak terhad kepada:

a. melalui hubungan anda dengan kami, contohnya maklumat yang diberikan oleh anda di dalam borang permohonan, apabila menggunakan produk atau perkhidmatan kami, apabila mengambil bahagian dalam kaji selidik pelanggan, pertandingan dan promosi, dan semasa semakan kewangan;

b. melalui komunikasi lisan dan bertulis anda dengan kami dan/atau ejen kami yang diberikuasa;

c. dari analisis cara anda menggunakan dan mengurus akaun/fasiliti anda dengan kami, dari transaksi yang anda buat dan dari bayaran yang dibuat kepada/daripada akaun/fasiliti anda;

d. daripada pihak ketiga yang berkaitan dengan anda, seperti majikan, pemegang akaun bersama, pemberi sekuriti/jaminan, penjamin dan penanggung rugi (indemnitor), tertakluk kepada persetujuan terdahulu anda; dan/atau

e. daripada apa jua sumber lain di mana anda telah memberikan persetujuan anda untuk mendedahkan maklumat berkaitan dengan anda dan/atau di mana ia sebaliknya tidak
dihadkan.

Dalam keadaan di mana anda memberikan kami maklumat peribadi berkaitan dengan pihakpihak ketiga, anda mengesahkan bahawa anda telah mendapatkan kebenaran terdahulu mereka untuk memberi kami maklumat peribadi mereka selaras dengan Notis Privasi ini atau sebaliknya berhak untuk memberikan maklumat tersebut kepada kami, untuk kegunaan kami sewajarnya.

Bagaimana Kami Menggunakan Maklumat Peribadi Anda

Selain daripada yang dinyatakan di atas, kami mungkin menggunakan maklumat peribadi anda untuk satu atau lebih tujuan berikut:

a. untuk mengesahkan identiti anda;

b. untuk menilai permohonan/permintaan anda untuk produk dan perkhidmatan kami;

c. untuk mengesahkan kedudukan kewangan anda melalui pemeriksaan rujukan/laporan kredit;

d. untuk mengurus dan mengekalkan akaun dan fasiliti anda dengan kami;

e. untuk menguruskan perniagaan kami dan hubungan anda dengan kami dengan lebih baik;

f. untuk memahami keperluan pelaburan semasa dan akan datang anda serta keadaan kewangan anda dengan lebih baik;

g. untuk menyediakan anda dengan maklumat mengenai produk, perkhidmatan dan tawaran kami serta dari pihak ketiga yang mungkin menarik minat anda;

h. untuk memperbaiki produk dan perkhidmatan kami dan untuk membangunkan produk dan perkhidmatan yang baru;

i. untuk memaklumkan anda mengenai kelebihan dan perubahan kepada ciri-ciri produk dan perkhidmatan;

j. untuk mentadbir tawaran, pertandingan dan promosi;

k. untuk menjawab pertanyaan dan aduan anda dan untuk secara amnya menyelesaikan pertikaian;

l. untuk mengemas kini, menyatukan dan memperbaiki ketepatan rekod kami;

m. untuk menghasilkan data, laporan dan statistik yang telah dianonimkan atau diagregatkan dalam cara yang tidak mengenal pasti anda sebagai seorang individu;

n. untuk menjalankan penyelidikan untuk tujuan analisis termasuk tetapi tidak terhad kepada

o. perlombongan data dan analisis transaksi anda dengan kami

p. untuk memenuhi keperluan apa-apa undang-undang yang mengikat Scotiabank;

q. untuk tujuan audit, pematuhan dan pengurusan risiko;

r. untuk menilai risiko-risiko kewangan dan insurans;

s. untuk memindahkan atau menyerah hak, kepentingan dan kewajipan kami di bawah manamana perjanjian anda dengan kami;

t. untuk melindungi atau menguatkuasakan hak kami untuk mendapatkan kembali apa jua yang terhutang kepada kami;

u. untuk menyiasat dan mengadili tuntutan-tuntutan insurans;

v. untuk menjalankan pemeriksaan pencegahan pengubahan wang haram; untuk pengesanan, pencegahan dan pendakwaan jenayah, untuk mematuhi mana-mana syarat sekatan (sanction); dan/atau

w. untuk apa-apa tujuan lain yang dikehendaki atau dibenarkan oleh mana-mana undangundang, peraturan, garis panduan dan/atau pihak berkuasa yang berkenaan.

Sila disyorkan bahawa kami akan meminta kebenaran anda sebelum menggunakan maklumat peribadi anda untuk tujuan selain daripada yang dinyatakan di dalam Notis Privasi ini dan dalam terma privasi mana-mana perjanjian anda dengan mana-mana entiti Scotiabank (jika ada).

Pendedahan Maklumat Peribadi Anda

Sebagai sebahagian daripada menyediakan anda dengan produk dan perkhidmatan kami dan pengurusan dan/atau operasinya, kami mungkin dikehendaki atau perlu mendedahkan maklumat mengenai anda dan/atau akaun dan/atau fasiliti anda dengan kami kepada pihakpihak ketiga berikut:

a. syarikat dan/atau organisasi yang bertindak sebagai agen, sekutu (affiliates) dan/atau penasihat profesional;

b. syarikat dan/atau organisasi yang membantu kami dalam memproses dan/atau sebaliknya memenuhi transaksi yang anda minta;

c. syarikat dan/atau organisasi yang membantu kami dalam menyediakan perkhidmatan tambah nilai yang anda minta;

d. penasihat anda (termasuk tetapi tidak terhad kepada akauntan, juruaudit, peguam, penasihat kewangan atau penasihat profesional yang lain) dimana telah diberikuasa oleh
anda;

e. mana-mana pihak lain yang anda telah memaklumkan kepada kami sebagai mempunyai kuasa untuk memberi arahan atau menggunakan akaun/fasiliti atau produk atau perkhidmatan bagi pihak anda;

f. mana-mana pihak ketiga akibat penyusunan semula fasiliti yang diberikan kepada anda atau penjualan hutang, atau pemerolehan atau penjualan mana-mana syarikat oleh Scotiabank, dengan syarat bahawa mana-mana penerima menggunakan maklumat anda untuk tujuan yang sama ia pada asalnya dibekalkan kepada kami dan/atau digunakan oleh kami;

g. mana-mana penjamin atau pemberi sekuriti/jaminan untuk fasiliti yang kami berikan kepada anda;

h. mana-mana pihak yang berhasrat untuk menyelesaikan apa-apa wang terhutang di bawah fasiliti yang kami telah berikan kepada anda;

i. mana-mana agensi penarafan, penanggung insurans atau broker insurans atau pembekal langsung atau tidak langsung perlindungan kredit;

j. mana-mana institusi kewangan, pedagang, Persatuan Perkhidmatan Antarabangsa VISA, Perbadanan Antarabangsa MasterCard dan persatuan-persatuan kad lain yang berkaitan dengan mana-mana kad kredit dan/atau kad debit yang dikeluarkan oleh kami kepada anda; dan/atau
k. mana-mana pihak yang berkaitan dengan penguatkuasaan atau pemeliharaan mana-mana hak kami di bawah perjanjian anda dengan kami,

tertakluk pada setiap masa kepada undang-undang (termasuk peraturan, garis panduan dan/atau kewajipan) berkenaan dengan Scotiabank (sama ada di dalam atau di luar Malaysia). Pihak-pihak ketiga yang disebutkan di atas mungkin dalam keadaan tertentu berlokasi di luar Malaysia.

Selain itu, pedagang dan rakan kongsi strategik kami mungkin akan menghubungi anda mengenai produk, perkhidmatan dan tawaran, yang kami percaya mungkin menarik minat anda anda atau memberi manfaat kewangan kepada anda. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa kami hanya akan mendedahkan maklumat peribadi anda (yang tidak akan termasuk maklumat yang berhubungan dengan hal ehwal atau akaun anda) kepada pedagang dan rakan kongsi strategik di mana persetujuan nyata anda telah diperolehi terlebih dahulu dan tertakluk pada setiap masa kepada mana-mana undang-undang (termasuk peraturan-peraturan, garis panduan dan/atau kewajipan) berkenaan dengan Scotiabank (sama ada di dalam atau di luar Malaysia).

Anda boleh memberitahu kami pada bila-bila masa jika anda tidak mahu menerima komunikasi pemasaran daripada kami dan/atau dari pedagang dan rakan kongsi strategik kami dengan memberitahu kami di alamat/nombor telefon/alamat e-mel yang diberi di hujung Notis Privasi ini. Arahan bertulis terbaru anda kepada kami akan diguna pakai. Sila ambil perhatian bahawa komunikasi tertentu seperti penyata akaun dan laman web kami mengandungi maklumat standard mengenai produk dan perkhidmatan kami yang lain yang tidak boleh dikeluarkan tanpa menjejaskan penghantaran/penyediaan perkhidmatan dan/atau produk kami, pengendalian akaun dan/atau fasiliti anda dengan kami, dan/atau bayaran tambahan kepada anda.

Selain daripada itu, kami akan menganggap maklumat peribadi anda sebagai sulit dan peribadi dan tidak akan mendedahkan maklumat anda kepada sesiapa sahaja di luar Scotiabank kecuali:

a. di mana anda telah memberi kebenaran;

b. di mana kami dikehendaki atau dibenarkan untuk berbuat demikian oleh undang-undang;

c. dimana dikehendaki atau diberi kuasa oleh perintah mahkamah, tribunal atau pihak berkuasa, sama ada kerajaan atau separa-kerajaan yang mempunyai bidang kuasa ke atas Scotiabank;

d. di mana kami mungkin memindahkan hak dan obligasi menurut perjanjian kami dengan anda; dan/atau

e. di mana kami dikehendaki memenuhi kewajipan kami kepada mana-mana pihak berkuasa regulatori yang berkenaan (sama ada di dalam atau di luar Malaysia).

Keselamatan Maklumat Peribadi Anda

Maklumat anda adalah aset kami dan oleh itu Scotiabank meletakkan kepentingan yang besar dalam memastikan keselamatan maklumat peribadi anda. Kami kerap kali mengkaji semula dan melaksanakan langkah-langkah keselamatan teknikal dan organisasi yang terkini apabila memproses maklumat peribadi anda.

Kakitangan Scotiabank telah dilatih untuk mengendalikan maklumat peribadi dengan selamat dan dengan penuh keprihatinan dan sekiranya gagal berbuat demikian, mereka mungkin tertakluk kepada tindakan disiplin.

Penyimpanan Maklumat Peribadi Anda

Scotiabank akan menyimpan maklumat peribadi anda selaras dengan Notis Privasi ini dan/atau terma dan syarat perjanjian anda dengan Scotiabank sepanjang tempoh hubungan anda dengan kami, bagi tempoh yang diperlukan untuk melindungi kepentingan Scotiabank dan/atau pelanggannya sebagaimana yang dianggap perlu, jika sebaliknya diperlukan oleh undangundang dan/atau di mana dikehendaki oleh polisi-polisi Scotiabank yang berkenaan.

Bagaimana Jika Maklumat Peribadi Yang Anda Berikan Adalah Tidak Lengkap?

Di mana ia dinyatakan (contohnya dalam borang permohonan atau borang pembukaan akaun), ia adalah wajib untuk memberi maklumat peribadi anda kepada kami untuk membolehkan kami memproses permohonan anda untuk produk atau perkhidmatan kami. Sekiranya anda enggan memberi mana-mana maklumat peribadi yang wajib tersebut, kami mungkin tidak dapat memproses permohonan/permintaan anda atau menyediakan anda dengan produk atau perkhidmatan kami.

Hak Anda Untuk Mengakses Dan Membetulkan Maklumat Peribadi Anda

Kami boleh membantu anda untuk mengakses dan membetulkan maklumat peribadi anda yang dipegang oleh kami.

Jika anda ingin mengakses maklumat peribadi anda dalam milik Scotiabank, atau di mana anda berpendapat bahawa maklumat peribadi tersebut yang dipegang oleh kami adalah tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau bukan terkini, anda boleh membuat permohonon kepada kami melalui Borang Permohonan Akses Data (Data Access Request Form) atau Borang Permohonan Pembetulan Data (Data Correction Request Form) kami. Borang-borang ini boleh didapati di cawangan-cawangan kami serta di www.scotiabank.com.my.

Kami akan menggunakan usaha yang munasabah untuk mematuhi permintaan anda untuk mengakses atau membetulkan maklumat peribadi anda dalam tempoh 21 hari dari tarikh penerimaan Borang Permohonan Akses Data /Borang Permohonan Pembetulan Data yang telah lengkap dan yuran pemprosesan yang berkenaan (jika ada).

Sila ambil perhatian bahawa kami mungkin perlu menahan akses kepada maklumat peribadi anda dalam keadaan tertentu, contohnya apabila kami tidak dapat mengesahkan identiti anda atau di mana maklumat yang diminta adalah bersifat komersial yang sulit atau sekiranya kami menerima permintaan berulang untuk maklumat yang sama. Walau bagaimanapun, kami akan memberitahu anda sebab-sebab mengapa kami tidak dapat memenuhi permintaan anda..

Sila juga ambil perhatian bahawa kami mungkin menggunakan budi bicara kami untuk membenarkan pembetulan yang diminta dan/atau mungkin memerlukan keterangan
dokumentari lanjut bagi maklumat yang baru tersebut untuk mengelakkan penipuan dan ketidaktepatan.

Anda juga boleh membantu kami untuk memastikan maklumat peribadi anda (seperti alamat semasa anda) adalah terkini, kerana ia akan membolehkan kami untuk melayani anda dengan lebih baik.

Membuat Pilihan Berkaitan Pendedahan, Penyimpanan Dan Penggunaan Maklumat
Peribadi Anda


Tertakluk sentiasa kepada hak kontraktual dan kewajipan kami di bawah undang-undang dan peraturan yang berkenaan, anda boleh menggunakan pilihan anda yang berkaitan dengan pendedahan, penyimpanan dan penggunaan maklumat peribadi anda. Sekiranya anda ingin berbuat demikian, sila hubungi kami di alamat/nombor telefon/alamat e-mel yang diberidi hujung Notis Privasi ini.

Pindaan kepada Notis Privasi

Notis Privasi ini mungkin dipinda dari masa ke semasa. Notis bagi sebarang pindaan tersebutakan diberikan di laman web kami dan/atau dengan apa-apa cara komunikasi yang lain yang dianggap sesuai oleh kami.

Menghubungi Scotiabank Mengenai Privasi Anda dan Bagaimana Kami Mengendali Maklumat Peribadi Anda

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, kebimbangan atau aduan berkaitan dengan Notis Privasi ini, sila hubungi kami pada waktu pejabat (antara [9.30 a.m. to 4.00 p.m.] - Isnin hingga Jumaat) di cawangan anda masing-masing atau hantarkannya melalui emel atau surat kepada titik hubungan berikut:

Jawatan: Ketua Operasi

Nombor telefon: 603-2052 3600
Nombor faks: 603-20523700
E-mel: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Alamat: Level 10, Menara Hap Seng 2, Plaza Hap Seng, No. 1, Jalan P. Ramlee, 50250 Kuala Lumpur
Versi terkini Notis Privasi ini boleh didapati di laman web kami di: www.scotiabank.com.my